Jesienią na drzewach dojrzewają owoce, liście się złocą i czerwienią...W Ogrodzie Botanicznym UKW można oglądać ciekawe gatunki roślin.
Jednym z nich jest akebia. To wieloletnie pnącze, osiągające wysokość 5-10 m, należące do rodziny krępieniowatych (Lardizabalaceae). Roślina pochodzi z Azji - porasta tereny Chin (gdzie jest uznawana za roślinę leczniczą), Japonii i Korei. Wytwarza dekoracyjne, palczaste liście na długich ogonkach i słodko pachnące, gwiazdkowate kwiaty, zebrane po kilka w gronach - męskie jasnoróżowe, żeńskie ciemnopurpurowe (u innych odmian mogą być również białe).
Akebia kwitnie od maja do kwietnia. Ozdobą akebii są owoce, które nadają się do spożycia (jadalny jest miąższ, bez nasion, jest smaczny, słodki, z melonowatym posmakiem). Pojawiaja się jesienią (w okresie od września do października), owoce są walcowate, wyglądem przypominają parówki zebrane po 2-6 w płaskie owocostany o fioletowozielonej skórce. Po dojrzeniu owoce pękają wzdłuż i wtedy widoczne są nasiona o czarnym kolorze w białawym miąższu.
Liście akebii pięciolistkowej pozostają zielone, gdy temperatura zimą nie spada poniżej minus 15 st.C, natomiast gdy mróz jest większy – liście brązowieją i zasychają.
Drugim ciekawym okazem jest palecznik chiński. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny krępieniowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, występuje w Indiach,Nepalu, Bhutanie i Chinach. W Polsce występuje najczęsciej w ogrodach botanicznych, tak jak w przypadku Botanika UKW.
Ten chiński krzew charakteryzuje się luźnym, rozłożystym pokrojem i osiąga około 3 metrów wysokości. Posiada duże pierzaste liście, które bardzo ładnie współgrają z dzwonkowatymi, zielono-żółtymi kwiatostanami zebranymi w wiechowate grona.
Największa dekoracja palecznika pojawia się we wrześniu i październiku, czyli bardzo dekoracyjne, metaliczno-niebieskie owoce kszatłtem przypominające owoce fasoli. Te mięsiste, kiełbaskowate torebki osiągają do 15 cm. Są jadalne, jednakże nie mają wyraźnego smaku. Poza tym mają grubą skórę, zawierają dużo nasion, które są twarde i mają mało tzw. galaretki. Ci, którzy próbowali skosztować palecznika, mówią, że smak kojarzy im się albo z ogórkiem, albo z melonem. Palecznik chiński znajduje zastosowanie w kuchni azjatyckiej.
W naszych warunkach klimatycznych najbardziej szkodliwa dla palecznika jest zima. Zwłaszcza młode okazy są narażone na szkodliwe działanie przymrozków. Aby rośliny nie narażać na przemarzanie, powinno się ją okrywać na zimę np. włókniną. Inaczej zacznie brązowieć i usychać. Bywa też, że przemarznięte części rośliny na wiosnę się odnowią. Palecznik nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy obciąć mu suche, połamane gałęzie.
Zapraszamy do ogladania tych ciekawych okazów!